4 portioner
500 g fiskfilé, t ex kolja, gös, sej, lax eller annan fast fisk
20 färska eller frysta räkor
2 stora morötter
1 gul lök
1 fänkål
1/2 purjolök
Smör till fräsning
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskbuljong
1 lagerblad
12 blåmusslor
Salt och nymalen vitpeppar
Skär fisken i stora kuber. Skala räkorna. Skala och strimla morötterna och löken. Skölj och strimla fänkålen och purjolöken. Fräs alltsammans i smör och häll på vin och buljong. Lägg ner lagerbladet och låt koka i ca 10 minuter. Borsta eller skrapa musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Lägg ner musslorna i soppan och låt koka i 3 minuter under lock, tills musslorna precis har öppnat sig. Tillsätt fisken och låt sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner räkorna och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar