- 2 kgfläderbärsklasar
- 3 stsyrliga äpplen (kan hoppas över)
- 5 dlvatten
- 6 dlströsocker (knappt)/liter avrunnen saft
- 1 tskcitronsyra
- 1. Avlägsna grova stjälkar från klasarna. Skölj bär och äpplen.
- 2. Skär äpplena med skal och kärnhus i tjocka klyftor.
- 3. Blanda bärklasar och äppelklyftor i en rymlig kastrull och häll på vattnet.
- 4. Koka upp under lock på medelvärme. Fortsätt att koka långsamt under lock tills bären brister och släpper ut saften, cirka 20 minuter.
- 5. Häll upp allt i en silställning, eller i ett durkslag som fodrats med en tunnsliten, slängfärdig kökshandduk. (Obs! Bärfärgen går inte att tvätta ur!)
- 6. Låt saften självrinna ett par timmar eller över natten.
- 7. Koka upp saften. Rör ner sockret med citronsyran tills det löst sig. Skumma.
- 8. Häll saften på rena, varma flaskor och korka. Förvara svalt och mörkt. Eller frys saften i små bägare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar