Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 23 september 2016

Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Riktigt gott och saftigt kött! Rekommenderas helt klart!



6 portioner
1 kg benfri fläskkarré 
8+ 8 urkärnade katrinplommon
Salt och peppar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1-2 syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja 
1-2 lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen
3 dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar

Värm ugnen till 175 grader. Putsa köttet och späcka det med hälften av katrinplommonen. Krydda det runt om med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast. Skala och skär löken, moroten och palsternackan i grova bitar. Klyfta äpplena. Lägg rotsakerna, äppelklyftorna och resten av katrinplommonen i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1,5-2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden. Lyft upp det och låt vila i 10-15 minuter. Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera köttet med grönsaker och katrinplommonen från stekningen, gräddsåsen, gröna örter och äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar