4-6 portioner
1 kg oxsvans, i bitar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 tomater
2 msk tomatpuré
2 msk rapsolja
Vatten
1 kvist timjan
2 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 msk salt
Garnityr:
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 msk smör
Buljongen från kokningen
Salt och nymalen peppar
Skala och hacka löken och rotsakerna grovt. Skölj och skiva purjolöken, tärna tomaterna. Bryn oxsvans, lök, rotsaker, purjolök, tomater och tomatpuré i olja i en stor stekgryta. Häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 3 timmar, med locket på glänt, tills köttet är mört och släpper från benen. Lyft upp köttet ur grytan och låt svalna. Plocka bort köttet från benen och skär det i tärningar. Sila buljongen och låt kallna. Ta eventuellt bort fettlagret. Skala och finstrimla rotsakerna och strimla purjolöken till garnityret. Fräs alltsammans i smör och tillsätt sedan buljongen och köttet. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar