4 port.
500 g gula ärtor (6 dl)
2 morötter
4 gula lökar
400 g rimmad fläskbog, i bit
15 vitpepparkorn
3 tsk timjan
3 lagerblad
2 tsk mejram
Salt och nymalen peppar
Färsk timjan till garnering
Dag 1:
Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten. Skala en av morötterna och en av lökarna. Lägg fläsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Låt koka 45-60 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det med en gaffel. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.
Dag 2:
Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Vätskan ska motsvara ca 2 liter. Tillsätt 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram. Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timme. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp. Ta upp moroten och löken när soppan har kokat klart (vill du ha med dem i soppan mosar du dem). Späd med vatten för att få lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar. Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering. Servera soppan med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar