Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 17 juni 2016

Per Morbergs ärtsoppa med fläsk

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. En riktig klassiker, det gillar både jag och sambo. Ganska så krångligt recept jämfört mot hur jag brukar göra, men den blev väldigt god!


4 port.

500 g gula ärtor (6 dl)
2 morötter
4 gula lökar
400 g rimmad fläskbog, i bit
15 vitpepparkorn
3 tsk timjan
3 lagerblad
2 tsk mejram
Salt och nymalen peppar
Färsk timjan till garnering

Dag 1:
Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten. Skala en av morötterna och en av lökarna. Lägg fläsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Låt koka 45-60 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det med en gaffel. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.

Dag 2:
Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Vätskan ska motsvara ca 2 liter. Tillsätt 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram. Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timme. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp. Ta upp moroten och löken när soppan har kokat klart (vill du ha med dem i soppan mosar du dem). Späd med vatten för att få lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar. Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering. Servera soppan med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar