4-6 port.
Ca 1 kg lammstek
3-5 delade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
Salt och svartpeppar
(1/2 pressad citron)
Smör stekning
Potatisgratäng:
10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 gul lök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
Hackad gräslök till garnering
Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Potatisgratäng:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar