Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 31 januari 2022

Olivpaj med tre sorters lök och grönmögelost

Ett recept från en Allt om mat tidning. Hade höga förväntningar på denna pajen då min favoritpaj Paj från Provence, är gjord på lök, oliver och ansjovis. Men sån skillnad, denna var inte i närheten av lika god. Blev så besviken! 



6 portioner

Pajdeg:

250 g smör

5 dl vetemjöl

4 msk vatten

Fyllning:

2 gula lökar

2 röda lökar

6-8 vitlöksklyftor 

1-2 msk olivolja

1 tsk finstött rosmarin

1 krm nymald vitpeppar 

400 g stora svarta oliver

140 g ädelost

Äggstanning:

4-5 ägg

1 1/2 dl mjölk

2 dl gräddfil

1/2 - 1 dl parmesanost

1/2 - 1 tsk salt

Börja med pajdegen. Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt smöret i tunna skivor. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det hela med fingertopparna till en välblandad pajdeg. Ställ degen i kylen under tiden som du förbereder fyllningen. Skala och skär samtliga lökar i tunna skivor. Fräs löken sakta och lätt i olivoljan 2-3 minuter utan att den får färg. Krydda under tiden med finstött rosmarin och nymald vitpeppar. Vispa ihop samtliga ingredienser till äggstanningen i en bunke. 

Platta med hjälp av handflatan ut degen i en form med löstagbar botten som mäter ca 24 cm i diameter. Se till att degen når upp ordentligt runt kanterna samt att den blir jämt fördelad i pajformen. Viktigt är att degen ”tätar” ordentligt i formen så att äggstanningen ej läcker ut under gräddningen. 

Sätt ugnen på 250 grader. Fördela oliverna i pajen. Lägg därefter ut löken över oliverna. Smula sedan ädelosten över det hela och fyll slutligen på med äggstanningen. 

Ställ pajen på galler i mitten av ugnen och grädda den 50-60 minuter. Efter ca halva gräddningstiden när pajen fått vacker färg bör den täckas med ett löst liggande aluminiumfolieark. Sänknockså ev ugnsvärmen till 225 grader. Servera pajen nygräddad med sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar