Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 12 januari 2021

Långstekt fläskkarré med picklat äpple

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Verkligen supergott! Att steka potatisen med kryddorna höjde det verkligen! Och de picklade äppelklyftorna var väldigt goda till. Har aldrig testat pickla äpple förut så det var en kul överraskning. Testa detta receptet!



6 portioner

1 kg fläskkarré 

10 torkade katrinplommon

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad rosmarin

2 vitlöksklyftor 

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk rapsolja

2 1/2 dl vatten

Picklat äpple:

2 lite mindre äpplen

1 1/2 dl vatten

1 dl strösocker

1/2 dl ättika

Sås:

1 msk vetemjöl

1 1/2 dl vispgrädde

3/4 dl koncentrerad äpplejuice

2 dl sky

Salt och peppar

Potatis som på Balkan:

1 kg kokt potatis

Smör eller rapsolja att steka i

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad basilika

Salt

Servering:

En sallad

Vinbärsgelé 

Garnering:

Finhackad bladpersilja

Börja med äpplena. Skär äpplena i klyftor, skal och kärnhus kan vara kvar. Lägg äppelklyftorna i en liten skål. Koka ihop vatten, socker och ättika i en kastrull. Häll lagen över äpplena och låt dem stå i cirka 2 timmar. 

Gör ett hål med en vass kniv i mitten av fläskkarrén. Stick i katrinplommonen så att de fördelas över köttbiten. Blanda timjan, rosmarin, pressad vitlök, salt, svartpeppar och rapsolja i en skål. Klappa in kryddblandningen runt om steken och stick i termometern så att röret hamnar mitt i steken. Lägg steken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll på vattnet. Stek i mitten av ugnen i 125 grader under lock tills temperaturen kommit upp i 83 grader, det tar 2 1/2 - 3 timmar. Skär köttet i skivor. Sila skyn.

Vispa ihop vetemjöl och vispgrädde i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och rör samtidigt som du vispar. Späd med äppeljuice och sky från steken. Salta och peppra och låt såsen koka i 5 minuter. 

Dela potatisen i jämnstora bitar. Stek dem i smör eller rapsolja i en stor stekpanna, hälften åt gången. Potatisen ska få färg. Strö på paprikapulver, basilika och salt. Servera karrén med stekt potatis, picklat äpple, sås, sallad och vinbärsgelé. Strö på finhackad bladpersilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar