Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 19 januari 2021

Helstekt gås med rödkål, skysås och kokt potatis


Har tänkt väldigt länge att jag vill testa göra helstekt gås och nu blev det äntligen av! Så himla gott! Rekommenderas verkligen! 
Sparade fettet så ska bli spännande att testa baka på det. 



Gåsen
1 st gås 4-4,5 kg
Salt
Peppar, malen
5 st äpplen
100 gram katrinplommon

Gräddsås:
1 tsk svartvinbärsgelé 
Salt
Peppar, malen
2 tsk soja
2 dl kycklingfond
3 dl grädde


Gåsen:
1. Skär äpplena i bitar och blötlägg katrinplommonen.
2. Salta och peppra gåsen både inuti och utanpå. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon.
3. Stek gåsen i ugnen på 170-180 grader i totalt 3-3 1/2 tim, beroende på storlek. Innetemperaturen ska vara 85 grader. Stek först 1/2 tim på vardera sida. Lägg sedan gåsen på rygg i ca 1,5 tim. Ös med gåsfett flera gånger under stekningen. Höj temperaturen mot slutet av stekningen till 220 grader, så att gåsen får ett fint, knaprigt skinn.

Såsen:
1. Koka ner gås- eller kycklingfond med grädde till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, lite svartvinbärsgelé och soja.
Rödkål



1 rödkål (ca 0,5 kilo)
1 gul lök
2 äpplen
4 msk röd vinbärsgelé
4 msk sirap (eller honung)
2 msk äppelcidervinäger
1 dl vatten
5 kryddnejlikor, malda
salt
peppar

Strimla rödkål. Skala och skiva löken plus äpplen.
Bryn rödkål, lök och äpplen med gelén och sirapen (honungen). Ha i vinägern, vatten och kryddnejlikor.
Koka ihop och rör så det inte bränns. Klart efter ca 50 minuter. Salta och peppra efter smak.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar