Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 19 januari 2021

Fiskgratäng med mandel- och dillpesto

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Verkligen supergod fiskgratäng! Men peston kändes onödig, inte äcklig men tillförde inte så mycket. 



4 portioner

500-600 g torsk eller annan vit fisk

1 1/2 dl finhackad purjolök

1/2 hönsbuljongtärning

1 msk smör

1/2 dl vitt vin

Salt och peppar

Potatismos: 

1 kg mjölig potatis

1 msk smör

2 äggulor

Ca 1/2 dl mjölk

Salt och peppar

Gratängsås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

Ca 1 dl sky från fisken

Salt och peppar

1 dl riven parmesan

Mandel- och dillpesto:

75 g sötmandel

2 msk fint hackad dill

5 msk olivolja

1 dl finriven parmesan

Salt och peppar

Garnering:

300 g skalade räkor

Dill

Servering:

En sallad

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Strö över purjolök, smulad hönsbuljongtärning och smör. Häll över vinet. Salta och peppra. Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter. 

Skala potatisen och låt den koka i lättsaltat vatten under lock tills den är mjuk, det tar cirka 25 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör, äggulor, mjölk, salt och peppar. Kör med en elvisp till ett fluffigt mos. 

Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det smälta i smöret. Späd med mjölk och sky från fisken. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner parmesanen. Bred såsen över fisken och spritsa moset ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i 250 grader, moset och såsen ska få färg. 

Skålla mandeln och hacka den grovt. Blanda mandel, dill, olivolja, parmesan, salt och peppar till en röra. Lägg räkorna ovanpå fisken och klicka lite mandel- och dillpesto ovanpå. Garnera med dill och servera den återstående peston till. Servera fiskgratängen med en sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar