Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 31 januari 2021

Coq au vin med palsternackspuré

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott! Rekommenderas verkligen!



4 portioner

12 smålökar

200 g champinjoner 

1 kg kycklingklubbor

3 morötter 

Smör eller rapsolja att steka i

Salt och peppar

1 1/2 msk vetemjöl

5 dl rödvin

2 vitlöksklyftor 

1 dl vatten

1 hönsbuljongtärning 

3 lagerblad

2 msk tomatpuré 

Palsternackspuré:

500 g palsternackor 

500 g mjölig potatis

1 msk smör

1/2 - 1 dl vispgrädde

Salt och peppar

Picklad fänkålsröra:

100 g fänkål

1 dl strösocker

1/2 dl ättika

1 dl vatten

75 g färskost t ex Philadelphia

1 dl creme fraiche

Salt och peppar

Servering:

En sallad

Börja med fänkålsröran. Dela fänkålen i små tärningar. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Tillsätt fänkålen. Låt den kallna. Blanda färskost, creme fraiche, salt och peppar i en skål. Ta upp fänkålen ur sin lag och rör ner den i färskostblandningen. Ställ fänkålsröran kallt tills det är dags att servera.

Skala lökarna och dela champinjonerna i halvor. Dela kycklingklubborna en gång i leden. Skala och skär morötterna i skivor. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja så att de får färg. Salta och peppra och lägg dem åt sidan. Stek kycklingdelarna i stekpannan så att de får färg, stek hälften åt gången. Salta och peppra och lägg över dem i en gryta tillsammans med morötterna. Strö över vetemjölet och rör om. Häll lite av vinet i stekpannan samtidigt som du rör med en visp. Tillsätt skyn från stekpannan, det återstående vinet, pressad eller riven vitlök, vatten, buljongtärning, lagerblad och tomatpuré till grytan. Låt kycklingen koka under lock i 40 minuter. Rör då och då. Tillsätt löken efter halva tiden och champinjonerna när det återstår 10 minuter. 

Skala palsternackorna och potatisen, dela palsternackorna i bitar och potatisen i halvor. Låt rotfrukterna koka tills de är mjuka, cirka 25 minuter. Häll bort vattnet och rör ner smör, vispgrädde (börja med den lilla mängden), salt och peppar. Mixa till en slät puré. Servera coq au vin med palsternackspuré, sallad och picklad fänkålsröra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar