Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 19 januari 2021

Kokt torsk på norskt vis med äggsås

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Superlätt att göra och väldigt gott! 



4 portioner

500-600 g vit fisk t ex torsk, kolja eller sej

1 liter vatten

3 1/2 msk salt

Äggsås:

2 msk smör eller rapsolja

2 msk vetemjöl

3-4 dl mjölk

2 kokta kalla ägg

1 dl finhackad bladpersilja

Salt och peppar

Stekt grönkål med chili: 

200 g färsk grönkål

Olivolja att steka i

1 liten röd chilifrukt

Salt

Servering:

Kokt pressad potatis

Garnering: 

Finhackad bladpersilja

Börja med äggsåsen. Smält smör eller värm rapsolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det smälter i smöret. Rör ner mjölken och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Skala och hacka äggen. Tillsätt ägg, bladpersilja, salt och peppar. Koka upp vatten och salt till fisken. Lägg i fisken med hjälp av en hålslev. Sjud fisken i ca 5 minuter. Stek grönkålen i olivolja, stek lite åt gången. Dela chilifrukten på längden och skär bort kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar och låt det steka med grönkålen. Smaka av med salt. Servera fisken med äggsås, stekt grönkål och pressad potatis. Garnera med finhackad bladpersilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar