Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 17 oktober 2016

Marängsviss

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Det är så himla gott med marängsviss! Speciellt när det är hemmagjord glass! 


4 portioner

Minimaränger (ca 60 st)
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Servering:
2 dl vispgrädde
2 bananer
1 sats chokladsås
1/2 liter vaniljglass

Maränger
Värm ugnen till 100 grader. 
Vispa äggvitorna till hårt skum i perfekt rengjord skål. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i ca 1 timme, tills de lossnar från pappret och känns torra. OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Vispa grädden. Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat. 



Glass:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. Servera glassen med chokladsåsen. 

Chokladsås:
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
Några saltflingor

Koka alla ingredienserna under omrörning i ca 5 minuter, eller till simmig konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar