Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 17 oktober 2016

Brulépudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Egentligen är jag mer förtjust i créme brulée, men vill ju testa allt i boken, så nu blev det denna till efterrätt! Och visst var det gott ändå!


4-6 portioner

3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
5 ägg
1 dl strösocker

Karamellsås:
2 dl strösocker
1 dl vatten

Värm ugnen till 150 grader. Ställ samtidigt in en långpanna med hett vatten i nedre delen av ugnen. Häll grädden och mjölken i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och lägg den i gräddmjölken. Låt koka upp och ställ åt sidan för att svalna. Häll sockret och vattnet till karamellsåsen i en stekpanna. Rör tills blandningen kokat upp och sockret smält. Låt den sedan koka på kraftig värme tills sockret är gyllenbrunt. Häll den heta såsen i portionsformar. Vrid på formarna tills botten och kanter är täckta av den tjocka såsen. Skrapa ner fröna från vaniljstången i kastrullen med gräddmjölken. Knäck ner äggen, tillsätt sockret och vispa snabbt ihop till en jämn  smet. Häll äggsmeten i formarna och ställ dem i vattenbadet. Grädda brulépuddingarna tills smeten har stelnat, 35-45 minuter. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna. Stjälp upp brulépuddingarna på tallrikar så att karamellsåsen ryms vid sidan om. Den sås som eventuellt sitter kvar i formen kan lösas upp med lite kokhett vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar