Ca 10 bitar
3 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
2 äggulor
100 g smör
1 msk mjölk
Fyllning 1:
4 äpplen, t ex Ingrid Marie eller Gravensteiner
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk calvados
50 g smör
Fyllning 2:
4 äpplen t ex Ingrid Marie eller Gravensteiner
2 msk smält smör
3 msk strösocker
2 krm mald kanel
Tillbehör:
Vaniljvisp eller glass
Blanda samman alla ingredienser till pajdegen i matberedare och blanda till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform (27 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning 1: skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka på svag värme till äppelmos, ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt dem. Rör ner calvados och smör. Mixa eventuellt med mixerstav.
Tryck aluminiumfolie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel, förgrädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Bred ut moset i den förgräddade pajformen.
Fyllning 2: skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i ett fint mönster över hela pajen. Pensla med smör och strö över socker och kanel. Grädda pajen ca 30 minuter mitt i ugnen, tills den får fin färg. Servera eventuellt med vaniljvisp eller glass.
Vaniljvisp
4 st äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl maizena majsstärkelse
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk 3 %
15 g smör
3 dl mjukvispad grädde
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och ta sedan upp stången.
Blanda ner mjölken i bunken och rör om. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
Häll krämen i en bunke och blanda ner smöret. Låt svalna i kylen.
Blanda krämen med grädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar