Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 26 november 2019

Lussekatter

Ett recept från boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. Klassiska lussekatter, goda! Lussekatter är ju alltid lussekatter liksom!



200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special


1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader.
3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
4. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
6. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan varje fjärdedel i antingen sex eller åtta bitar.
7. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
8. Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter.
9. Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna.
10. Garnera med russin och grädda lussekatterna cirka 10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar