Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 11 november 2019

Räkcrêpes

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Egentligen är jag inte så förtjust i crêpes, så har inte gjort det på väldigt många år...men nu blev det dags att prova igen. Tyckte inte att det var äckligt, men det är en skum rätt... pannkakor ska ju vara med sylt om du frågar mig!
Hur som så var det dessutom världens sämsta pannkakssmet, gick ju bara sönder hela tiden!

4 portioner

3 ägg
3 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
4-5 cl sodavatten (ca 1/2 dl)
1 nypa socker
2 nypor salt
Smör och olja till stekning

Räkfyllning:
1 sats hollandaisesås
1 knippe dill
300 g skalade räkor
Smält smör
Nyriven parmesan eller västerbottenost

Vispa äggen fluffiga och blanda ned övriga ingredienser till en slät, fin smet. Smeten blir jämnast om du inte blandar i all vätska på en gång. Stek åtta tunna pannkakor i smör och olja i ett crêpesjärn eller i en vanlig stekpanna. Lägg de färdiga pannkakorna åt sidan så att de inte klibbar ihop.
Gör iordning hollandaisesåsen. Finhacka dillen. Blanda ned räkorna och dillen i hollandaisesåsen och fördela på pannkakorna. Vik ihop och lägg tätt i en smord form. Pensla med smält smör och strö över riven ost. Sätt ugnen på 250 grader med övervärme. Gratinera crêpesen högt upp i ugnen tills rätten har blivit het och utan vackert brun.

Hollandaisesås

200 g smör
1/2 dl neutral olja
4 äggulor
1 msk vatten
1 tsk saft av citron
1/2 krm cayennepeppar
Salt och peppar

Smält smöret på svag värme så att den vita vasslen sjunker till botten. Häll över det klara smöret i en annan kastrull, men spara vasslen så länge. Rör ner oljan och håll blandningen varm, ca 50 grader. Blanda äggulorna med vattnet i en stålkastrull och värm på mycket svag värme under vispningen tills gulorna fått en krämig, lätt skummig konsistens. Ta av kastrullen från värmen och vispa ned smör- och oljeblandningen i en fin stråle. Om såsen känns för tjock kan man vispa ned lite av vasslen. Smaka av med citronsaften, lite cayennepeppar samt salt och peppar. Såsen får absolut inte koka, men den kan hållas lagom varm över ett vattenbad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar