Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 11 november 2019

Kåldolmar

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Så gott! Men tyvärr lite jobbigt att göra, men är ju bra om man är två som hjälps åt.


6 portioner

800 g blandfärs
1 vitkålshuvud eller savoykål eller spetskål
1 gul lök
Smör till stekning
1 kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
4 msk kikkoman soja
2 msk ljus sirap
2 msk konc. Kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt och peppar

Sås:
6 dl skysås
2 lagerblad
10 svartpepparkorn

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten ca 15 min. Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort den hårda mittnerven och lägg dem åt sidan så länge. Lägg upp bladen på en skärbräda. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna. Fräs gyllenbrunt i lite smör. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden. Salta och peppra. Rör om hastigt till en smidig smet. Provstek ev. En liten klick för att smaka av kryddningen. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. tills de fått fin färg runtom. Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna. Sänk värmen till 150 grader. Bräsera ytterligare 30-40 min. och ös flitigt med skyn. Servera kåldolmarna rykande heta med ett luftigt potatismos eller pressad potatis samt pressgurka och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar