18 bullar
Grunddeg:
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
1/2 dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1–2 msk mald kanel
2 msk romessens eller arrak
Pensling före gräddning:
1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde
Pensling efter gräddning:
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk vatten
1/2 tsk krossad kardemumma
strösocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37°.
Vispa ut jästen med den fingerljumma vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter). Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
strösocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37°.
Vispa ut jästen med den fingerljumma vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter). Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200°, varmluft. Pensla bullarna med ägg blandat med grädde och grädda dem till gyllene färg i mitten av ugnen (cirka 10 minuter). Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrörd med en skvätt vatten och strö genast över strösocker.
Hej Linnea
SvaraRaderaHur mycket kardemumma ska det vara?