Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 13 november 2019

Kalmarlåda

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt att göra och supergott! Köttet var verkligen mört och gott! Hade missat att köpa hem bacon men tyckte inte att det gjorde något.


4 portioner

12 lammkotletter
12 skivor rökt skinka eller bacon

Skånsk potatis:
1 stor gul lök
1 kg potatis
Smör till stekning
1 tsk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde eller mjölk
1/2 dl kalvfond
2 tsk kikkoman soja
Salt och peppar

Till servering:
Gräslökssmör
Saltgurka eller ättiksgurka

Gör smöret och forma det till en rulle. Ställ in i kylen. Skär upp saltgurkan eller ättiksgurkan i långa stavar eller sneda bitar. Skala och hacka löken ganska fint. Skala potatisen och skär den i centimeterstora kuber. Stek potatisen i smör och tillsätt löken. Bryn så att det nätt och jämnt får färg. Pudra över mjölet, häll på grädde, kalvfond och soja. Låt puttra på svag värme så att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Späd med mer grädde eller mjölk om stuvningen blir för tjock. Bryn skinkan  eller baconet och klappa av fettet på hushållspapper. Håll varmt. Salta och peppra lammkotletterna  och stek dem ett par min. på varje sida, köttet skall ha en rosa kärna. Lägg upp den stuvade potatisen, kotletterna och skinka eller bacon. Servera genast med smöret och gurkstavarna.

Gräslökssmör

100 g rumsvarmt smör
1 knippe finskuren gräslök
10 droppar worcestershiresås
Några droppar saft av citron (ca 1/2 tsk)
1/2 krm cayennepeppar
Salt och peppar

Rör ihop alla ingredienser med tex en gaffel. Forma smöret antingen till en rulle i tex smörpapper eller till små ovala kulor stora som vaktelägg och ställ in i kylen för att stelna någon timme. Skär rullen i raka skivor precis före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar