Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 11 november 2019

Crème caramel med apelsin och cointreau

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jisses vilket jobbigt recept. Så många moment, så lång tid och så krångligt! I slutändan var det inte ens så värst gott heller, i alla fall inte jämfört med hur jobbigt det var att göra. Vanlig crème brûlée är tusen gånger lättare och godare!

4 portioner

1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Zest av 2 apelsiner
Saft av 1 apelsin
6 cl cointreau
60 g (knappt 1 dl) strösocker
1 ägg
4 äggulor

Karamell:
160 g (2 1/2 dl strösocker
Saft av 1 citron
6 cl vatten
Saft av 1 apelsin
6 cl cointreau

Skrapa ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk, apelsinzest och vanilj. Tillsätt apelsinsaft och cointreau. Ta bort kastrullen från värmen. Låt stå och dra minst 1 timme, med fördel över natten för att få ut mer smak ut apelsinen.
Häll socker, citronsaft och vatten till karamellen i en kastrull. Smält sockret på låg värme. Rör inte i karamellen, då kan den klumpa sig, vicka istället på kastrullen om det behövs. Här måste du ha tålamod och låta karamellen få färg långsamt. När sockerkornen är upplösta och karamellen har fått en gyllenbrun färg är den färdig. Tillsätt apelsinsaft och cointreau. Fördela karamellen i 4 ugnsfasta portionsformar. Låt stå kallt och stelna. Sätt ugnen på 110 grader. Gör klart puddingsmeten. Rör ihop sockret med ägget och äggulorna i en bunke utan att vispa. Sila mjölkkoket över äggen genom en finmaskig sil. Blanda. Fördela smeten i formarna och ställ dem i vattenbad i en ugnsform övertäckta med folie. Grädda i ca 1 1/2 timme. Skaka lite lätt på formarna för att kontrollera om de har ”stannat”. Låt stå några timmar innan servering. Skär längs kanterna på formarna med en tunn vass kniv och vänd upp innehållet försiktigt. Servera gärna med olika sorters apelsinfiléer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar