8-10 portioner
1 liter grisblod
400 g späck
1 gul lök
1 syrligt äpple
Smör till stekning
1/2 dl konc. äpplejuice
2 dl mjölk
20 g salt
Peppar
1 msk konc. ox/kalvfond från flaska
1 dl farinsocker
1 liter rågmjöl
2 krm kryddpeppar
2 krm mejram
1 krm kanel
1 krm ingefära
3 dl russin
Till servering:
Rimmat sidfläsk
Rårörda lingon
Sätt ugnen på 150 grader och ställ in ett vattenbad.
Skär späcket i fina tärningar. Det går lite lättare om det får ligga 1/2 timme i frysen först. Skala och finhacka löken, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Fräs runt späcket, löken och äpplet i lite smör i en panna, späd med äppeljuicen. Låt puttra på svag värme någon min.
Blanda blod och mjölk i en bunke, salta och peppra. Lägg i fräset och övriga ingredienser. Rör om ordentligt till en slät smet. Stek en liten provbit och smaka av kryddningen. Häll upp smeten i teflonformar. Täck formarna med folie. Sätt in formarna i vattenbadet och baka långsamt i ca 2 timmar. Blodpuddingen är klar när den inte längre är kladdig inuti, prova med en sticka. Servera med knaperstekt fläsk och rårörda lingon. Det som ev. blir över går bra att frysa in och steka upp vid ett senare tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar