4-6 portioner
800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad
1 msk sirap
1-2 tsk ättiksprit (12 %)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1 1/2 dl vispgrädde
Smör
Salt och peppar
Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovisspad, ansjovis, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75 grader). Ös då och då med skyn. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar