4 portioner
Stek och sås
300 g oxinnanlår eller rostbiff
20 g smör
2 gula lökar, grovskivade
1 morot, skalad och grovskivad
1/2 purjolök, sköljd och grovskivad
6 dl kalvbuljong
12 cl Porter
2 ansjovisfiléer
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk gelé, samma som ska serveras
Salt och nymald vitpeppar
Kryddpåse
1 lagerblad
4 hela vitpepparkorn
1 msk torkad timjan
Bönor i majo
200 g haricots verts
100 g ärtskott
1 msk dijonsenap
3 msk majonnäs
Bryn köttet i smöret med lök, morot och purjolök. Lägg i en djup ugnsform eller kastrull som kan stå i ugnen. Häll buljong och porter i formen. Lägg i kryddpåsen och täck med folie eller lock. Bräsera i ugnen på 175 grader tills köttet är mört. 68 grader i mitten är en bra måttstock. Ta upp köttet och låt det kallna. Sila över buljongen i en kastrull, tillsätt ansjovis och reducera till hälften. Häll i grädden och låt koka cirka 15 minuter. Smaka av såsen med géle, salt och peppar. Skiva steken och låt den stå framme till servering. Slå den varma såsen över köttet.
Koka bönorna hastigt i saltat vatten under lock. Häll av vattnet och vänd runt bönorna med ärtskott och majonnäs blandat med senap.
Servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar