Fick inte tag på västeråsgurka så fuskade och köpte färdiginlagd, men tar med hur du kan göra egen om du vill testa.
4 portioner
Sjömansbiff
600 g oxinnanlår, tunt skivat
4 gula lökar, skivade
80 g smör
6 dl kalvbuljong
2 dl ljust öl, helst Leffe
1/2 knippe persilja, grovhackad
800 g fast potatis, skalad och i 1/2 cm tjocka skivor
Kryddpåse
8 hela kryddpepparkorn
4 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
Salt
Saltgurka
3 kg västeråsgurka eller annan liten gurka
2 liter vatten
2 dl + 1/2 dl salt
4 dl ättiksprit, 12 %
2 msk strösocker
Krondill alt vanlig dill med stjälk
1/2 dl gula senapsfrön
1/2 pepparrot, skalad och i 1/2 cm stora tärningar
Fräs löken med hälften av smöret i en stor kastrull. Tillsätt buljong, öl och kryddpåse. Låt puttra några minuter. Ta upp hälften av löken och lägg den åt sidan. Bryn köttet hårt i resten av smöret. Lägg sen ner köttet i kastrullen med buljongen. Sjud tills köttet är klart, cirka 1 timme. Ta upp kött och lök och håll det varmt. Lägg ner potatisskivorna och resten av löken i kastrullen med buljongen och sjud potatisen precis färdig. Ta upp potatisen och varva den med lök och kött i en form eller vid kastrull. Koka ner buljongen något. Smaka av med salt och sila den över sjömansbiffen. Avsluta med persilja.
Saltgurka:
Koka upp vatten, 2 dl salt, ättika och socker. Låt kallna helt. Gnid in gurkorna i 1/2 dl salt och låt rimma över natten. Skölj av saltet, torka gurkorna och skär dem i grova bitar. Varva gurka, dill, senapsfrön och pepparrot i glasburkar. Häll över lagen och tillslut burkarna. Låt stå minst 1 dygn i kyl före servering. Håller flera månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar