4 portioner
Gravad lax
500 g laxfilé
1 dl strösocker
1/2 citron, finrivet skal
4 msk salt
3 hela vitpepparkorn, grovkrossade
1/2 knippe dill
1 rödlök
1/2 knippe gräslök, finhackad
Knäckebröd till servering
Senapssås
2 msk dijonsenap
1 msk grov skånsk senap
1 msk honung
2 dl rapsolja
1/2 knippe dill, plockad och hackad
Salt
Torka av laxen och lägg den i en form. Blanda socker, citronskal, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen. Lägg på dillkvistar och lägg laxen i en plastpåse. Häll i överbliven gravblandning och knyt igen påsen. Låt laxen stå i rumstemperatur 2 timmar för att få igång gravningen. Ställ den därefter i kyl och grava 20 timmar. Vänd på laxen några gånger under tiden. Ta ut laxen ur påsen, skrapa av lite dill och skiva. Servera med knäckebröd, senapssås, rödlök och gräslök.
Senapssås:
Vispa ihop senap och honung i en skål. Tillsätt oljan under vispning. Avsluta med dill och smaka av med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar