Kaksmet:
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
Glasyr:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 rågad dl flagad mandel
1 msk grädde
1 msk vetemjöl
1 msk sirap
Till servering:
Florsocker
Färska vinbär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till kakan och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda bakpulvret med mjölet. Tillsätt det smälta smöret samt grädde i äggvispet och sikta ner mjölblandningen. Rör smeten med slickepott till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform eller gjutjärnspanna med höga kanter. Grädda kakan ca 35 minuter (kontrollera meden provsticka om den är färdig). Smält smöret till glasyren i en kastrull, rör ner övriga ingredienser och koka ihop tills sockret smält. Bred glasyren över den färdiggräddade kakan. Grädda ytterligare ca 10 minuter tills glasyren har fått en knäckig gyllenbrun yta. Låt svalna något innan servering. Pudra gärna lite florsocker över och dekorera med färska vinbär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar