4 portioner
800 g nötfärs
50 g rimmat fläsk i små tärningar
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten morot
1 liten bit rotselleri (ca 50 g)
2 dl rött vin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 kruka färsk basilika
2 msk olja
Salt och peppar
Till servering:
Nykokt spagetti
Ca 1 dl riven parmesanost
Skala och hacka lök, vitlök och rotfrukter i fina tärningar. Bryn färsen med fläsktärningarna i lite olja i en stekgryta tills färsen smular sig och får färg. Tillsätt hackade rotfrukter, lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar, sänk värmen och tillsätt vin, fond och tomatpuré. Låt puttra några minuter och tillsätt krossade tomater och torkade örter. Låt såsen stå och puttra på svag värme minst 30 minuter, men gärna en timme. Späd med lite vatten under tiden om det behövs. Plocka basilikabladen och hacka dem grovt, spara några till garnering. Tillsätt basilikan mot slutet så att den färska örtsmaken bevaras. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och riven parmesanost, toppa med några basilikablad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar