Smuldeg:
3 dl vetemjöl
4,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk bakpulver
3/4 dl sirap
1 3/4 rapsolja eller annan neutral olja
Fyllning:
500 g (1 liter) röda vinbär
1 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker
Ev. Ytterligare vinbär till dekor
Mät upp och blanda alla de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Tillsätt sirap och olja och rör ihop till en smulig deg. Strö hälften av degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Rensa vinbären, blanda dem med potatismjöl och vaniljsocker och fördela bären i pajformen. Strö över resten av smuldegen och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter eller tills täcket blivit gyllenbrunt och det bubblar om bären. Gräddningen tar lite längre tid om du använder frysta bär. Låt svalna något och dekorera eventuellt med färska vinbär. Servera med exempelvis tofuglass, sorbet eller havrevaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar