Hur som helst så plockade jag massor med krusbär häromdagen... Blev då detta receptet! God paj, men tycker att smulpaj är godare!
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 liter krusbär
1/2 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
Till pensling:
1 äggvita
Hacka samman mjöl och matfett till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen ligga i kylskåpet ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Snoppa och skölj krusbären. Låt dem rinna av. Kavla ut 2/3 av degen och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) i botten och på kanterna med deg. Blanda socker och maizenastärkelse. Varva ner bären med sockerblandningen i formen. Kavla ut resten av degen och skär eller sporra ut remsor. Lägg remsorna som ett galler över fyllningen och runt kanten. Vispa upp äggvitan lätt och pensla pajen.
Strö socker på. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter eller tills den blir guldbrun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar