Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 2 augusti 2015

Canard á l'orange - anka med apelsin

Ett recept ur boken Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. Så himla gott! Ett favoritrecept från franska köket. 
De hade inte hel anka på affären, så tog ankbröst istället. Låt de då ligga med skinnet uppåt och använd en stektermometer för att få rätt innertemperatur. Blodigt 55 grader, medium 62 grader eller välstekt 70 grader. 


1 hel anka, 1,5 kg
7-8 apelsiner
Flingsalt och nymald svartpeppar
3 msk olivolja
1-2 scharlottenlökar
2 morötter
1 stor tomat
1 vitlöksklyfta 
2 tsk torkad timjan
Olivolja
1 dl flytande honung
1/2 tsk gurkmeja
2 dl vitt vin
4 msk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader. Om inte ankan är rensad, skär bort huvud, vingar och ben samt ta ut inälvorna genom gumpen.  Spara ben, vingar, hals och hjärta. Skölj fågeln inuti. Skär en till två apelsiner i grova bitar med skal och fyll fågeln. Riv skalet från en apelsin och gnid in ankan med det samt pressa över saften. Salta och peppra generöst och ställ in formen i mitten av ugnen. Låt ankan steka 20 minuter på ena sidan, 20 minuter på den andra samt 20 minuter på vardera lårsidan. Hacka benen, vingarna och halsen i grova bitar. Hetta upp olivolja i en stor panna och fräs det hackade samt hjärtat så att det får lite färg. Dela löken med skal och morötterna i stora bitar. Hacka tomaten grovt och lägg grönsakerna i pannan med det frästa ankkråset. Krossa vitlöksklyftan så att den går sönder och tillsätt den. Lägg i timjan samt en halv apelsin i grova bitar. Rör om och låt fräsa ihop några minuter. Häll i honung, gurkmeja, vin, vinäger och saften av två apelsiner. Strö i en stor nypa salt samt peppra generöst. Låt vätskan reducera till hälften utan lock. Häll på upphettat vatten så det täcker och låt vätskan koka ner ytterligare en gång tills hälften återstår. Sila genom en sil ner i en kastrull och reducera sedan såsen till hälften. Lägg en apelsin i en gryta med vatten och sjud den cirka 20 minuter. Ta upp och skär skal och apelsin i tunna skivor. Servera med såsen och garnera ankan med apelsinskivor och skalstrimlor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar