3 dl jasminris + 4,5 dl vatten
Ca 2 msk neutral olja
2-3 vårlökar (eller 1 smal purjolök)
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1 stor finhackad gul lök
1/2 medelstor röd paprika i strimlor
Ca 300 g kycklingfilé i smala strimlor
Ca 1 rågad tsk curry
1 tsk mald spiskummin
Ca 2 msk fisksås
2 ägg, lätt uppvispade
Förbered en liten långpanna med att smörja den lätt med lite av oljan, ställ åt sidan. Skölj riset i durkslag och låt det rinna av väl. Koka riset i osaltat vatten i ca 15 minuter. Låt stå utan att lyfta på locket i ytterligare 15 minuter. Lyft sedan på locket och fluffa upp riset med hjälp av en gaffel, bred ut det i den oljade långpannan och låt det svalna. Rör gärna om ett par gånger under tiden. OBS att det inte alls blir lika bra att laga denna rätten med för varmt ris, det ska ha hunnit svalna men helst inte svalnat helt.
Skär alla grönsaker. Först den späda purjolöken eller vårlöken i ytterst tunna skivor på snedden, ställ åt sidan. Hacka vitlök och lök. Kärna ur och skär paprikan, i tunna, fina strimlor. Hetta upp en wok, häll i sparsamt med olja. Fräs först vitlöken och den gula löken någon eller ett par minuter, rör om. Lägg i paprika strimlorna och kycklingbitarna. Strö över curry och spiskummin. Stek på stark värme 5-7 minuter under flitig omrörning. Kycklingbitarna måste bli genomstekta. Blanda sedan i riset, stänk över fisksås och kanske lite salt och rör om. Lägg på lock, sänk värmen och låt det hela stå 3-4 minuter, lyft locket och rör om 2 gånger under tiden. Gör sedan en grop i riset, höj värmen, slå i en aning olja och häll i de lättvispade äggen. Låt äggen stelna ca 1 minut. Blanda sedan runt alltsammans. Och servera direkt i portionsskålar med den färska, fint strimlade purjon/vårlöken överst. Gott med mango chutney till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar