4 medelstora råa potatisar i tunna skivor
2 grovhackade gula lökar
1,2 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
Ca 3 dl sammanlagt av fina skurna, långa strimlor av lika delar morot, rotselleri och purjolök
1 msk smör
1 dl vispgrädde
Ca 250 g benfri lax i små kuber
Lite salt och vitpeppar
Lite nymald kryddpeppar
2 msk rumsvarmt smör i klickar
1-2 msk pressad citron
Finhackad dill
Citronklyftor
Börja med att göra i ordning alla grönsakerna. Koka först potatisskivor och grovhackad lök i buljongen i en rätt rymlig kastrull, koka tills potatisen är halvmjuk ( 4-5 minuter). Fräs under tiden grönsaksstrimlorna i sparsamt med smör. Lägg ner strimlorna i soppan när potatisen är nästan mjuk. Häll också i grädden och koka soppan ca 5 minuter. Lägg så ner laxtärningarna och koka det hela 1-2 minuter till. Smaka varsamt av soppan med salt, vitpeppar och ytterst lite av nymald kryddpeppar samt pressad citron. Servera soppan med en näve finhackad dill överst i soppskålen. Citronklyftor och vitpepparkvarn på bordet. Och gärna ett gott bröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar