Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 18 november 2020

Sidfläsk med fänkål och citron

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Jag som älskar dansk fläskstek hade väldigt höga förväntningar på detta receptet. Och jag kan inte annat säga än att det var fantastiskt gott! Fänkålen och det salta fläsket... ojojoj. Så himla gott! Rekommenderar verkligen detta receptet. 



4-6 portioner

2 vitlöksklyftor 

2 msk hela fänkålsfrön

Rivet skal från 1 1/2 citron (gärna ekologisk)

1 tsk nymalen svartpeppar 

Ca 800 g rimmat sidfläsk i bit med fettkappan kvar

800 g fast potatis

2 rödlökar

2 fänkål

2-3 vitlöksklyftor 

Salt

Till servering:

Coleslaw

Sätt ugnen på 175 grader. Skala vitlöken och mortla den tillsammans med fänkålsfrön, citronskal samt salt och peppar till en rub. Skåra sidfläskets fettkappa i ränder eller rutor med en vass kniv och massera in ruben runt om köttet. 

Skala potatis och rödlök och skär alltsammans i tunna klyftor. Ansa fänkålen och skär även den i tunna klyftor. Skala och krossa vitlöken. Lägg alltihop i en ugnsform och krydda med salt. Lägg fläsket ovanpå med fettkappan uppåt. 

Sätt in formen i mitten av ugnen och ugnsstek tills fläsket har en innertemperatur på 60 grader. Höj värmen till 250 grader, ändra till grillfunktion och flytta upp fläsket i ugnen. Grilla tills köttet har en innertemperatur på 70-74 grader och en yta som har blivit gyllene och knaprig. Skär köttet i tunna skivor och servera genast med grönsakerna från formen och gärna med en krämig coleslaw till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar