Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 12 november 2020

Kryddig couscouskyckling

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Så himla gott! Verkligen ett supergott recept! Kycklingen härligt saftig och så god smak på allt av kryddorna. En del av couscousen som legat mot kanten av grytan blev lite knaprig, och det var verkligen pricken över i:et! Rekommenderar detta receptet!!



4 portioner

Couscousfyllning:

100 g torkade aprikoser

2 dl couscous

30 g smält smör

1 tsk starkt paprikapulver

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1 dl russin

4 1/2 dl hett vatten

Kyckling:

2 vitlöksklyftor 

Pressad saft av 1 citron

50 g rumstempererat smör

1 tsk kanel

1 tsk starkt paprikapulver 

1 tsk malen spiskummin 

1 msk honung

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar 

1 färsk kyckling

600 g morot

2 gula lökar

1 citron (gärna ekologisk)

Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka aprikoserna till fyllningen och blanda tillsammans med couscous, smör,  kryddor och russin i en kastrull eller bunke med lock. Tillsätt vattnet och rör om. Låt stå och dra under lock under tiden som du förbereder kycklingen.

Skala och riv vitlöken till kycklingen. Rör samman vitlöken med resten av ingredienserna och massera noga in blandningen runt om kycklingen samt under skinnet, så gott det går.

Skala morötter samt lök och tvätta citronen. Skär lök och citron i klyftor och morötterna i stora bitar. Lägg alltsammans i en stor ugnsfast gryta eller kastrull. Fyll kycklingen med så mycket av couscousblandningen som får plats och sprid ut resten av blandningen i grytan. Lägg kycklingen ovanpå, sätt ett lock på grytan (eller täck med aluminiumfolie om du inte har ett ugnssäkert lock) och sätt in allt i ugnen. 

Låt stå i ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills kycklingen är helt genomstekt (pröva med sticka - all köttsaft ska vara genomskinlig). Stycka kycklingen och servera tillsammans med det som är kvar i grytan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar