Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 17 november 2020

Kalvköttbullar i dillsås

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Enkelt att göra och gott! Missade att reda av såsen på slutet så blev lite väl rinnigt, men det var inte hela världen. 



4 portioner 

1/2 gul lök

Smör

2 msk ströbröd

1 1/2 msk koncentrerad kalvfond 

3 msk vispgrädde 

400 g kalvfärs

1 msk ättiksprit (12%)

1 tsk strösocker

Salt och vitpeppar

Sås:

1 1/2 gul lök

300 g morot

6 dl av kokvattnet från köttbullarna

2 1/2 dl vispgrädde 

2 1/2 msk ättiksprit (12 %)

1 1/2 msk strösocker

35 g finhackad dill (1 kruka)

Salt och vitpeppar

Maizena majsstärkelse att reda av med 

Till servering:

Kokt potatis

Skala och hacka löken till köttbullarna fint och fräs den mjuk i smör. Blanda ströbröd, kalvfond och grädde i en bunke och låt stå i ett par minuter. Tillsätt lök, färs, ättiksprit samt socker och arbeta hastigt ihop till en slät och smidig smet. Krydda med salt samt peppar och provkoka en liten bit smet för avsmakning. 

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma smeten till små fina köttbullar och koka dem i 2-3 omgångar (beroende på kastrullens storlek) i 4-5 minuter eller tills köttbullarna är helt genomkokta. Ta upp köttbullarna meden hålslev (spara kokvattnet) och lägg dem åt sidan under tiden som du gör såsen. 

Skala och skär löken till såsen i grova klyftor. Skala och skär moroten i grova slantar. Blanda kokvatten, grädde, ättiksprit, socker samt dill i en stor kastrull och koka upp. Krydda med salt och peppar. Lägg ner lök och morot och låt alltsammans koka på svag värme och under lock tills moroten är mjuk. Red av såsen med maizena, lägg ner köttbullarna i såsen och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar