Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Helt okej vardagsmat!
4 portioner
800 g lax
Inkokningslag:
1 1/2 liter vatten
1 gul lök
1 dl vitvinsvinäger
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 knippe dill
2 lagerblad
1/2 skiva citron
2 gelatinblad
1/4 msk salt
Garnityr:
Hårdkokt ägg
Gröna sparrisknoppar
Räkor
Späda morötter
Skållade primörtomater
Rödlöksringar
Dillkvistar
Till servering:
Kokt potatis
Majonnäs
Pressgurka
Skrapa bort fjällen på fiskens skinn. Plocka noga bort eventuella ben. Skär laxen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Koka upp alla ingredienser till lagen i en rymlig kastrull, låt den sjuda på svag värme ca 5 minuter. Lägg i laxbitarna och koka upp igen. Sjud 5-6 minuter, tills de är genomkokta. Skumma om det behövs. Ta av grytan och låt laxen kallna i spadet. Servera med nykokt dilldoftande potatis, någon garnering samt majonnäs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar