Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Ett utav mina favorit recept! Så himla gott!
1 1/2 kg färsk fläskkarré
2 gula lökar
1 näve kärnfria, mjuka katrinplommon
1 näve torkade, mjuka aprikoser
1 näve torkat äpple
1 näve torkade druvor
Smör till stekning
5 dl vatten
2 kalvbuljongtärningar
Salt och peppar
Ev. bomullssnöre
Skysås:
3-4 dl koksky
Ev. Lite idealmjöl
Ev. 1 dl vispgrädde
Till servering:
Kokt eller pressad potatis
Valfria inläggningar
Gelé
Skala lökarna och dela dem i kvartar. Putsa karrén noga från överflödigt fett. Gör några rejäla hål i den med ett brynstål eller en kniv. Späcka med så mycket torkad frukt som får plats. Spara resten till koket. Bind gärna upp köttet med bomullssnöre så behåller det formen bättre. Salta och peppra ganska rejält. Hetta upp en stor gjutjärnspanna och lägg i smöret. Bryn köttet runt om tills det fått fin färg. Häll på vattnet, lägg i buljongtärningarna, löken och överbliven frukt. Koka upp, sänk värmen och lägg på locket. Låt köttet puttra under lock i ca 1 1/2 timme. Smaka av sältan och pepprigheten någon gång. Ta upp köttet och håll det varmt. Ta 3-4 dl av kokskyn och låt den koka ihop lite. Red ev. av den med lite idealmjöl samt tillsätt grädde. Håll varm. Skär köttet och lägg upp det snyggt. Garnera med frukten och löken i buljongen. Servera tillsammans med kokt eller pressad potatis, såsen, några av dina bästa inlägg ingar och gelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar