2 skivor lax á 4 cm
1/2 grön gurka eller 1 liten zucchini
Sås:
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
3 äggulor
1,5 dl vispgrädde
Ca 2 msk mjukt smör
Lite fint skuren gräslök
Citron eller vit vinäger
Gurkan eller zucchinin skivas tunt med osthyvel på längden. Koka upp 1/2 liter vatten i en kastrull, lägg i 1 tsk salt och koka gurk- eller zucchiniskivorna i exakt 2 minuter. Spola genast av med kallt vatten och låt rinna av väl. Ställ åt sidan.
Såsen:
Lös fiskbuljongtärningen i vattnet i en liten rostfri kastrull. Låt svalna. Tillsätt vinet. Lägg sedan i allt utom gurkan och ställ den lilla kastrullen i en större till hälften fylld med hett vatten. Sjud det hela under vispning tills såsen blir tjock och pösig. Lägg i gurkstrimlorna. Smaksätt med salt, svart- eller vitpeppar och en aning citron eller vit vinäger. Servera såsen nylagad.
Kokningen av fisken:
Koka upp 2-3 dl vatten i en traktörpanna, lägg i en halv tärning fiskbuljong. Sjud fiskbitarna över svag värme och under lock cirka 8 minuter. Lyft upp fiskarna med hålslev och servera dem genast med såsen och kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar