Ca 4 port.
(Eller 8 förrätter)
2 medelstora grovhackade gula lökar
2 msk mild olivolja eller smör
5 medelstora potatisar i tunna skivor
2 medelstora purjolökar
12 dl vatten
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
1-2 dl vispgrädde
Salt
Nymald vit eller svartpeppar
Purjogrönt
Skala och hacka löken medelgrovt. Fräs lökhacket sakta i smör eller olja i en stor kastrull. Svag värme, löken ska inte få färg alls, det är viktigt! Skala potatisen under tiden och skär den i mycket tunna skivor. Slitsa upp purjolöken på längden, skölj riktigt noga under rinnande vatten. Strimla purjon fint och lägg undan ca 1/3 av purjostrimlorna så länge. Lägg ner resten av purjon och alla potatisskivorna i kastrullen med den lätt frästa löken. Slå över vatten och lägg i buljongtärning. Koka soppan under lock i 25 minuter. Kör soppan i mixer tills den blir slät. Rör ner sedan ner vispgrädden och den sparade purjon. Värm soppan och koka den i ett par minuter, smaka av den med nymald vit eller svartpeppar. Servera med extra purjohack och ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar