Ostsås:
3-4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl av kokspadet
2-3 dl standardmjölk
2 dl riven lagrad ost
Lite riven muskot
Salt
Svart- eller vitpeppar
Slitsa upp purjolöken och skölj noga. Dela i stora bitar och koka i lättsaltat vatten i ca 8 minuter. Låt de rinna av väl, men spara en del av kokspadet till ostsåsen. Vira skinka runt varje purjobit och rada upp bitarna trångt i en ugnsform.
Såsen:
Smält sakta smöret, rör ner mjölet och blanda riktigt väl. Späd lite i sänder med kokspadet och mjölken. Smaksätt med lite riven muskotnöt, salt och nymald peppar. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör sist ner osten och lyft bort kastrullen från värmen medan osten smälter. Rör om och ringla såsen över purjon. Gratinera direkt i 225-250 grader ugnsvärmt 10-15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar