400 g färsk gösfilé eller 1 pkt fryst torsk eller sej (300-400 g)
4-5 medelstora råa potatisar
2 gula hackade lökar
1 liten fänkål eller 1 tsk fänkålsfrön
Ca 2 msk smör eller olja
1 burk tomater (400 g)
1,2 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
1/2-1 tsk salt
Vitpeppar
Ca 1/2 tsk torkad timjan
1 stor vitlöksklyfta
Saft av 1/2 apelsin
Persilja
Skölj och skär den färska fänkålen i bitar. Skala och skär potatisen i små tärningar. Fräs lök, fänkål (eller fänkålsfrön) och potatis i lite fett i en gryta. Slå i burktomaterna med spad och allt. Häll också i vatten och lägg i timjan, salt och buljong. Koka under lock i ca 20 minuter.
Skär fisken i bitar och lägg i soppan och sjud över svag värme i 5-10 minuter. Med färsk fisk ca 3-5 minuter. Smaka av soppan med pressad vitlök, apelsinsaft, salt och peppar. Servera gärna med persiljehack över och bröd till.
Jag tog även aioli till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar