Pajdeg och smulor:
200 g hasselnötter
4 dl rågsikt
1 krm salt
200 g smör
1 dl råsocker
Fyllning:
3 medelstora päron (ca 400 g)
Lite citronsaft
1 tsk malen ingefära
Hacka hälften av nötterna riktigt fint och resten grovt i en matberedare eller mixer. Blanda de fint hackade nötterna med rågsikt och salt. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och finfördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg. Blanda knappt en tredjedel av smuldegen med de grovt mixade hasselnötterna. Denna deg ska vara smultäcke ovanpå tarten. Arbeta snabbt ihop resten av smulorna till en smidig deg och tryck ut degen tunt i en smord och mjölad pajform, ca 28 cm i diameter. Låt både pajformen och den smuliga degen stå kallt i ca 30 minuter.
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader i drygt 10 minuter eller tills pajskalet börjar få färg. Halvera päronen, ta bort kärnhuset och skär frukten i ganska tunna skivor. Fördela päronskivorna i pajskalet och stänk över lite citronsaft. Pudra päronen med ingefära och strö över hasselnötssmulorna. Grädda tarten i nedre delen av ugnen i 200 grader i knappt 20 minuter eller tills smultäcket fått färg. Servera ljummen med massor av vaniljsås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar