Den gick att äta med mycket vaniljsås till, men jag tycker att den var alldeles för torr för min smak.
Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomerransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Eller 700 g köpt pepparkaksdeg
Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)
Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med pepparkakskryddorna. Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält. Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen. Arbeta ihop till en kletig deg och låt gärna degen stå och svälla i några timmar. Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter. Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen. Avsluta med resten av smuldegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter. Låt svalna lite och servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar