Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker. Gott!
4 portioner
1 kg potatis
1 ägg
1 msk mjöl
Smör och stekflott till stekning
Salt och peppar
Garnityr:
800 g sidfläsk i skivor
Smör och olja till stekning
Till servering:
Rårörda lingon
Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Vispa ihop ägg och mjöl samt vänd ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, inte för länge för då blir det hårt och torrt. Börja stekningen med lite olja och smör i pannan. När fläsket är klart häller du av flottet men sparar det till stekningen av raggmunkarna. Håll fläsket varmt. Bryn smör och lite fläskflott i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt som möjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera rykande varmt med fläsket och rårörda lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar