Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt och gott recept!
4 port.
400 g skivat rimmat sidfläsk
5 ägg
2 dl siktat vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1/2 msk smör till stekning
1 dl sodavatten
Till servering:
Rårörda lingon
Vispa äggen fluffiga i en stor bunke. Sikta över mjölet och vispa ihop. Tillsätt mjölken, grädden, sockret och saltet. Vispa till en jämn smet. Om det finns små klumpar kvar, sila den genom en grov sil. Ställ bunken åt sidan och låt smeten svälla lite. Dela fläsket i 2-3 cm stora bitar. Stek dem frasiga i lite smör, låt rinna av på hushållspapper. Spara fettet i pannan. Rör ned sodavattnet i smeten. Hetta upp en pannkakslagg, lägg i 1 tsk stekflott, en liten klick smör och några fläskbitar. Häll i knappt 1 dl smet och fyll ut den i pannan. Stek pannkakorna vackert frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera bums med rårörda lingon.
Fantastiskt som kvällsmat även en lördagkväll
SvaraRadera