Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Supergott! Gillade även senapscrèmen till. Lite extra lyxigt istället för bara vanlig senap.
4 portioner
4 fläskläggar
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
4 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
Senapscrème:
1 knippe gräslök
1 dl creme fraiche
1 tsk Colman’s senapspulver
2 tsk dijonsenap
Rotmos:
1 stor kålrot
2-3 morötter
3-4 potatisar
2 msk smör
Ev. Salt
Mald kryddpeppar och mald kryddnejlika
Till servering:
Ev. Stark senap
Täck läggarna med kallt vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka häftigt någon min. Ta upp dem med hålslev och spola av med kallt vatten. Rengör grytan, lägg tillbaka köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt löken och kryddorna när vattnet med läggen kokat upp. Sänk värmen och låt köttet sjuda tills det är mört, 1 1/2 - 2 timmar eller tills det släpper från benen.
Skär gräslöken fint till senapscrèmen. Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt.
Skala och skär rotsakerna till rotmoset i bitar. Koka kålroten och moroten i lite spad från läggkoket (som du smakat av sältan på). Låt koka 1/2 timme. Tillsätt potatisen och koka den mjuk. Passera allt genom en potatispress. Bryn smöret och rör ned det i moset. Smaka av med salt, mald kryddpeppar och mald nejlika. Värm köttet och servera rykande varmt med rotmoset och senapscrèmen. Stark senap är också gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar