4 portioner
4 skinn- och benfria laxfiléer a 150 g
4 tsk skånsk grovkornig senap
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 liten kålrot (ca 350 g)
4 potatisar (fast sort, ca 300 g)
Olja till stekning
Sås:
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
1-2 msk socker
1 msk riven pepparrot (tub)
1/2 msk maizena
2-3 tsk ättiksprit (12 %)
Salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Bre ut ett tunt lager senap på varje laxbit. Fördela 1/2 tsk salt och 1 krm peppar på bitarna. Skala och skiva rotfrukterna och potatisen tunt. Stek i olja på medelvärme tills potatisen är mjuk och resten av rotfrukterna har lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Ställ in laxen mitt i ugnen 10-12 minuter (eller tills innertemperaturen är 56 grader). Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt socker och pepparrot. Rör ut majsstärkelse med lite vatten. Tillsätt redningen till såsen under omrörning och koka den några minuter. Tillsätt ättikspriten. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Servera laxen med rotfrukterna och pepparrotssåsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar