4 port.
500 g räkor med skal
3 msk olivolja
1 msk smör
1 gul lök
1 bit purjolök
1 morot
1 liten bit rotselleri
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 kvist timjan
1 kvist persilja
2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
1/2 dl armagnac
1 dl torrt vitt vin
Vatten
3-4 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar
Skala räkorna och lägg dem i kylen. Fräs skalen i olivolja och smör i en kastrull under omrörning. Skala och skär löken och grönsakerna i bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerbladet, kryddörterna och paprikapulvret. Pressa ner vitlöksklyftorna. Häll i armagnacen och vinet efter några minuter. Fyll upp med vatten tills skalen är väl täckta. Koka upp och skumma eventuellt. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av skalen och koka ner tills en tredjedel återstår. Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter. Smaka av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt armagnac. Lägg ner räkorna och låt dem bli varma. Servera i varma tallrikar.
mmm, nu vattnas det i munnen :)
SvaraRadera