Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 15 juli 2016

Pepparrotskött

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt okej  rätt, men inte så gott som jag trodde det skulle vara. 


4-6 port.

800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar eller purjolökar
3 morötter
1 palsternacka (100 g)
1 bit rotselleri (50 g)
1/2 msk salt per liter vatten
8-10 vitpepparkorn

Pepparrotssås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl buljong från kokningen
1 dl vispgrädde
2-3 msk riven pepparrot
Salt och peppar

Tillbehör:
Färskriven pepparrot

Lägg köttet i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner dem i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock tills det är mört, 1,5-2 timmar. Lyft upp köttet och låt det vila i aluminiumfolie. Sila buljongen och spara grönsakerna. Smält smöret till såsen i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Späd med buljong och grädde, lite i taget, under fortsatt vispningen. Låt såsen koka i 5-10 minuter. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar. Servera köttet med grönsakerna, såsen, riven pepparrot och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar